Toegankelijkheid
Veel gemeenten en bedrijven zijn bezig om het VN gehandicaptenverdrag te implementeren en hun gemeente of bedrijf toegankelijk te maken. Vaak is het begin om de openbare ruimte en gebouwen, maar ook andere zaken in de gemeente toegankelijk te maken voor iedereen.
Veel mensen gemeenten betrekken mensen met een beperking als ervaringsdeskundige. De vraag is dan “wanneer is iets toegankelijk voor mensen met een beperking”, we kennen veel soorten lichamelijke beperkingen en sinds 2017 is de norm dat alle openbare gebouwen toegankelijk moeten zijn voor mensen met een beperking. Natuurlijk zijn er zaken die slecht of niet geregeld kunnen worden qua toegankelijkheid, ook dit heeft beperkingen. Om iets toegankelijk te maken dan moet men niet alleen aan rolstoelgebruikers denken, maar ook aan rollator- en scootmobielgebruikers, mensen met een visuele beperking, een auditieve beperking en de toegankelijkheid voor lange mensen,
De vraag is vaak wat betekent toegankelijkheid en hoe organiseer ik dat. Wij verzamelden een groot aantal checklisten en/of tips die u daarbij behulpzaam kunnen zijn:
Checklist
- Bouw Advies Toegankelijkheid met veel handige checklisten.
- Checklist toegankelijkheid wijkschouw
- Checklist fysieke toegankelijkheid in openbare gebouwen
- Handboek toegankelijkheid publieke gebouwen
- Checklist toegankelijkheid openbare ruimte (A’dam)
- Checklist toegankelijke informatie
- Checklist toegankelijkheid en bereikbaarheid
Tips: