Gehandicaptenregeling bestelauto’s belastingdienst.

In het coalitieakkoord “Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst” is afgesproken dat de vrijstelling BPM op bestelauto’s wordt afgebouwd naar 0% in 2026. Ik heb de overheid gevraagd of dit ook voor bestelauto’s die onder de gehandicaptenregeling vallen geldt. Dit zou een ramp voor veel mensen met een beperking zijn. BPM is vaak €10.000 euro op een bestelauto, als dan ook de wegenbelasting wordt aangepast wordt het een (te) dure grap voor velen. Zeker nu er geen elektrische tweedehands bestelauto’s te krijgen zijn, die dan ook nog aangepast moeten worden. De inruil van de huidige aangepaste bestelauto weinig tot niets  opleveren. Daarnaast rijzen de brandstofkosten de pan uit.

Ik heb deze vraag voorgelegd aan de overheid, die mij verwees naar de belastingdienst auto. Niemand kon een antwoord op mijn vraag geven. De belastingdienst auto wist het ook niet, maar gaat er voorlopig van uit dat het niet wijzigt, maar kon me ook geen zekerheid geven. Ieder(in is er ondertussen ook mee aan de slag.


Bericht van Ieder(in).

U hebt ons een tijdje geleden onderstaande vraag gesteld. Inmiddels heb ik antwoord van mijn collega gekregen aan wie ik u vraag heb voorgelegd.

Hij heeft navraag gedaan bij het Ministerie en hij heeft te horen gekregen dat de ‘gehandicaptenregeling’ blijft bestaan, dus ook ná 1 januari 2025. Dat betekent dat je dus nog steeds teruggave of vrijstelling van BPM kan krijgen binnen de gehandicaptenregeling na 1 januari 2025.

Ik ga ervan uit dat uw vraag met deze informatie is beantwoord.

Met vriendelijke groet,

Petra
Medewerker Meldpunt Ieder(in).


Geachte heer of mevrouw,
 

Hartelijk dank voor uw vraag over de afschaffing van de bpm en de gevolgen hiervan voor gehandicapten.

Per 1-1-2025 komt alleen de bpm-vrijstelling voor bestelauto ondernemer te vervallen. De bpm-teruggaafregeling voor gehandicapten wordt niet aangepast en blijft daarmee ook na 1 januari 2025 van toepassing.

 
Wij gaan ervan uit u hiermee voldoende te hebben ingelicht. Mocht u nog andere vragen hebben, dan kunt u gebruikmaken van het contactformulier van Informatie Rijksoverheid.
 
Met vriendelijke groeten,

Team Publieksvoorlichting
Ministerie van Financiën
Share

Vergelijkbare berichten