Caravan

Als u nog nooit met een caravan op stap bent geweest en ook geen ervaring hebt met het rijden met een aanhangwagen is het raadzaam eerst één of meerdere lessen te nemen. Dat kan natuurlijk met iemand met veel ervaring in met het rijden met een caravan of aanhangwagen, maar een ervaren rijinstructeur is toch het beste.  Meestal zal het op een rechte weg vooruit rijden geen probleem opleveren, maar u komt ook op bochtige wegen, kleine en steile wegen en zult achteruit moeten rijden met de combinatie. Dat u dat kunt is wettelijk vereist. Natuurlijk kan een mover veel oplossen als de caravan afgekoppeld is, maar niet alles. Wanneer u een caravan wilt huren of aanschaffen is het gewicht van belang. Het maximale gewicht dat u mag trekken is namelijk afhankelijk van de auto en van het rijbewijs van de bestuurder.

Daarnaast is de verhouding tussen het trekkende voertuig en de caravan van belang. De ANWB adviseert als goede gewichtsverhouding tussen auto en caravan de 75% regel in acht te nemen: het gewicht van de (beladen) caravan mag niet meer dan 75% van het gewicht van de (beladen) auto zijn. Combinaties met een hogere massaverhouding als 75 % blijken in de praktijk veel moeilijker te beheersen. Daarnaast is natuurlijk de belading van de caravan van belang.

Beladen caravan.

Let bij het beladen op:

  • leg zware spullen op de vloer, zo dicht mogelijk bij de as;
  • stop alleen lichte spullen in de dakkasten;
  • verdeel de bagage evenwichtig over de bankkasten;
  • laat de watertanks niet onnodig gevuld;
  • zet zware spullen onderweg vast, zodat ze niet kunnen verschuiven;
  • stouw in een kop- of eindkeuken niet te zware spullen;
  • laat de kogeldruk niet te hoog, maar ook niet te laag worden.
  • het laadvermogen van de caravan.

Gevolgen van het te zwaar laden

Het te zwaar laden is erg gevaarlijk. De kans op slingeren wordt vergroot en de caravanbanden krijgen het zwaarder te verduren. In combinatie met een te lage bandenspanning kan dat een klapband veroorzaken! Ook kan het te zwaar laden gevolgen hebben voor de caravan zelf. Denk hierbij aan schade aan de opbouw, het onderstel en de as. In de opbouw van de caravan kunnen scheurtjes in de beplating ontstaan en bij constant te zwaar laden kunnen zelfs de wanden bol gaan staan. Ook het onderstel kan door speling op de bouten en door scheurtjes schade oplopen. Bij een rubbergeveerde as bestaat de kans dat de rubberstrengen worden overbelast en hun veerkracht verliezen. Als dat gebeurt zal het onderstel ook schade oplopen. Teveel bagage kan dus leiden tot dure schade!

Kogeldruk

De kogeldruk is de druk op de kogel van de trekhaak. Het is belangrijk om voor een juiste kogeldruk te zorgen. Het gewicht dat op de trekhaak mag rusten is meestal 70 kg, maar bij sommige auto’s is slechts 50 kg toegestaan. Het gewicht dat voor de auto geldt, staat in het instructieboekje. Ook het garagebedrijf kan hier antwoord op geven. Gasflessen in de disselbak en fietsen op de disseldrager zorgen voor extra druk op de kogel. Met behulp van een disselweger (te koop vanaf € 10,-) kan het gewicht gemakkelijk worden afgelezen.

Een slingerende caravan is erg gevaarlijk. De kans bestaat dat de combinatie schaart of omslaat, met alle heftige gevolgen van dien. Slingeren wordt vaak veroorzaakt door:

  • een verkeerde combinatie van auto en caravan;
  • een onjuiste kogeldruk;
  • een te lage bandenspanning;
  • een verkeerde wijze van laden;
  • luchtwervelingen;
  • een te hoge snelheid.

Slingeren

Caravans kunnen vlug slingeren (‘kwispelen’), of gevaarlijk heen-en-weer zwaaien. In het geval van kwispelen: strak rechtuit sturen, niet proberen te corrigeren en gas loslaten. Maar als de caravan echt heftig slingert is de enige oplossing: onmiddellijk hard remmen. Rijd daarna met lage snelheid verder en stop bij de eerstvolgende parkeerplaats. Controleer daar bandenspanning, lading en kogeldruk en pas wat nodig is aan.

 

 

Share