Aangepaste auto/ Gehandicaptenregeling

Veel mensen met een beperking hebben de behoefte aan een auto, waarmee zij de scootmobiel, elektrische rolstoel of een ander hulpmiddel kunnen vervoeren. Dit omdat het regelmatig vervoer van deze hulpmiddelen vaak niet of onvoldoende wordt vergoed door de WMO of omdat je hem mee wilt nemen naar het buitenland.

 

Wij hebben deze behoefte ook en een andere auto besteld, die naar verwachting aan onze eisen voldoet.

Bij de oriëntatie hebben wij een aantal zaken overwogen:

  • De auto moet voldoen aan de eisen die de belastingdienst eraan stelt;
  • De auto moet niet te hoog zijn, zodat we niet te veel beperkingen tegenkomen;
  • De auto moet redelijk betaalbaar zijn;
  • De garage waar wij hem kopen, moet een meedenkende verkoper hebben;
  • De, in ons geval nieuwe bestelauto, moet aan te passen zijn naar onze wensen;
  • Men moet, als er iets mee is, niet naar elkaar wijzen in de garantieperiode.

De bestelauto die wij zochten moest in ieder geval aan de volgende eisen voldoen:

  1. goede rijeigenschappen
  2. cruise-controle
  3. goede stoelen
  4. vervoer mogelijk van een grote (normale) scootmobiel, een opvouwbare scootmobiel, een opvouwbare elektrische fiets, tuinstoelen etc.
  5. 12 volts aansluiting in de bagageruimte;
  6. goede stoelen, geen passagiersbank.

We willen nogal wat meenemen. De meeste bestelauto’s die aan onze eisen voldeden waren voorzien van een passagiersbank. Dit wilden we niet, omdat dat niet goed zit, gelet op onze beperkingen. Dit veranderen was bij een aantal garages duur of niet mogelijk.

Onze keus

De keus viel uiteindelijk op een zwarte Toyota Proace Compact 1.6 D-4D 115pk Professional.

Waarom deze keus:

  • Bij Toyota de Jonge in Goes denkt de verkoper goed met ons mee, ook waar het de aanpassingen en leveringsproblemen betrof.
  • De inruilprijs van onze huidige auto was gelijk aan andere garages.
  • De Toyota voldeed aan onze eisen;
  • We mochten ruim proefrijden, als was het een volledige dag.

Problemen die we tegen zijn gekomen:

Autohandelaren

Wat missen we in de autowereld. Verkopers met kennis van zaken waar het voertuigaanpassingen en de daarbij behorende regels betreft. Velen hebben de klok horen luiden, maar weten niet waar de klepel hangt.

Belastingtelefoon.

De (algemene) belastingtelefoon gaf ons volledig verkeerd advies, zij vertelden dat een oprijplaat voor de gehandicaptenregeling mocht, als die maar niet vast aan het voertuig bevestigd was. Omdat we het niet vertrouwden (het gaat over inrichting) hebben we daarna contact gehad met de belastingtelefoon auto (0800-0749), waar men ook nog in de wetgeving moest duiken om een goed antwoord op al onze vragen te geven. Dat hebben we goede antwoorden gekregen, maar het zorgt wel voor een extra problemen als je ook bij de Kamer van Koophandel staat ingeschreven met een piepkleine onderneming.

Autoaanpasbedrijven.

Wij hebben via kennissen een goed bedrijf gevonden, firma Anders Autotechniek. Bij veel bedrijven hebben we het idee dat je veel te veel betaald voor eenzelfde product. De kennis van de wetgeving is bij eigenlijk alle bedrijven redelijk aanwezig, mits het geen speciale zaken betreft, zoals een gehandicapte die ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel. Je komt dan automatisch voor een grijs kenteken in aanmerking en moet BTW betalen over de privé kilometers.

Ook vertelden enkele aanpassingsbedrijven dat de Toyota na aanpassing door de RdW gekeurd moest worden, dit is echter alleen bij aanpassing aan de stuurinrichting of het remsysteem van een voertuig.

Overigens wil bovenstaande natuurlijk niet zeggen dat er niet meer goede bedrijven zijn. Hier gaat het alleen om onze keus en ervaringen.

Vanaf 17 juni 2019 kunt u ons dus tegenkomen met een zwarte Toyota Proace Compact 1.6 D-4D 115pk Professional  met de volgende opties en aanpassingen:

  • een passagiersstoel i.p.v. een tweepersoonsbankje;
  • een kofferbaklift voor het veilig intillen van een scootmobiel (tot 115 kg)
  • een elektrische uitschuiftrede onder het rechtervoorportier i.v.m. het instappen
  • een extra handgreep aan de deurstijl i.v.m. het instappen
  • volledige betimmering met doorlusgaten in de laadruimte.
  • trekhaak 7 polige kabelset
  • achteruitrijcamera
  • led verlichting in de laadruimte
  • lampen set en veiligheidstas.
  • volle tank.

Belastingtelefoon auto

Bij uitvoerig contact met de belastingdienst afdeling auto 0800 – 0749 (gratis) werden we uitvoerig voorgelicht over de gehandicaptenregeling. Omdat wij ook ondernemer zijn voor de belastingdienst was het antwoord nog ingewikkelder. Hier werden we goed geholpen. Compliment.

Maar als dan de brief van de belastingdienst over de BPM komt, staat er een verkeerd kenteken in, is de brief volledig onduidelijk en het vermelde telefoonnummer niet te bereiken. Ja invalide zijn in Nederland levert alleen maar problemen op en dan tekent men een Verdrag dat we gelijk behandeld worden 🙁

[Bel 0800-0749 voor ál uw vragen over autobelastingen, zoals de bpm, en motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting)].

Gehandicaptenregeling

Op een afzonderlijke pagina staat een korte uitleg hoe te handelen bij aankoop van een nieuwe auto, een auto tot 5 jaar een een ouder voertuig. Klik hier!

Soms moet u met uw lichamelijke beperking naar het CBR, zij onderzoeken dan of u nog veilig de weg op kunt. Zie deze link!

Deze slideshow vereist JavaScript.

Ook is er veel informatie te vinden op kentekencheck.nu. Door gebruik making van de gehandicaptenregeling krijg je de voordelen van het grijze kententen.

Share