Tweede-Kamer commissie

Vandaag mocht ik als ervaringsdeskundige aanwezig zijn bij de commissie Sociale Zaken en Welzijn i.v.m. de “koopkracht voor ouderen”. Naast het niet indexeren van de pensioenen en het loskoppelen van de AOW, kon ik veel zaken aankaarten die voor mensen met een beperking problemen opleveren. O.a. heb ik aangekaart dat:

  • Leven met chronische ziekten extra geld kost, o.a. door eigen bijdragen, onvolledige vergoedingen, meer tandartskosten als gevolg van zware chemokuren);
  • De kosten voor (dieet)voeding en energie zijn flink gestegen;
  • Wij noodzakelijkerwijs met een aangepaste bestelauto rijden. Omdat we niet meer werken, is hier geen enkele vergoeding voor via het UWV of de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Buiten de aanschaf van een bestelauto, bedragen de ombouwkosten duizenden euro’s.
  • Omdat lopen geen optie meer is, moeten we vaker gebruik maken van de eigen auto. Door de steeds stijgende brandstofkosten vormt dit een extra grote uitgavenpost.
  • Enkele andere zaken, zoals een rolstoel en een gedeeltelijk vergoede scootmobiel zijn wel vergoed. Dit laatste m.b.v. een pgb, wij mogen dan zeven jaar geen andere vervoersvoorziening aanvragen. (Alsof (spier)ziekten stil staan!!!!). De extra aanschafkosten, de onderhoudskosten, inclusief verzekeringen moeten uit eigen budget komen, voor zover dat aanwezig is.
  • Gemeenten, door onvoldoende budget, afwijken van de Wet maatschappelijke ondersteuning en dat hiermee het aapje op de verkeerde schouder wordt gezet. Het hoort thuis bij de Rijksoverheid.

Of het wat oplevert, geen idee, maar ze kunnen nu niet zeggen dat ze het niet wisten.

Share

Vergelijkbare berichten