Nederland

Mede naar aanleiding van onze actie heeft het kabinet een voorstel aangenomen om de milieuzones te harmoniseren.  Er is een landelijke vrijstelling opgenomen voor rolstoeltoegankelijke voertuigen en voor dieselauto’s die voor meer dan 500 euro zijn aangepast. De regeling gaat op 1 januari 2020 in. U kunt een ontheffing voor uw personen- of bestelwagen aanvragen, als u een gehandicaptenvoertuig bezit dat u vanwege uw handicap heeft aangepast voor meer dan €500,-. Wilt u hiervoor een ontheffing aanvragen? Ga naar de website van uw gemeente om een ontheffing aan te vragen. Voor meer informatie zie: milieuzones.nl

Dieselvoertuigen die zijn aangepast voor een rolstoel hebben automatisch een vrijstelling voor alle milieuzones op basis van het kenteken van de auto. Deze vrijstelling geldt op het moment dat gemeenten met een milieuzone de nieuwe regels hebben toegepast. Dit gebeurt in de loop van 2020, en uiterlijk op 29 oktober 2020. Tot die tijd gelden de lokale regels.
Meer informatie hierover vindt u op de pagina Vrijstellingen en Ontheffingen. Andere voertuigen voor gehandicapten kunnen mogelijk in aanmerking komen voor een gemeentelijke ontheffing die landelijk geldt. Meer informatie hierover vindt u op de website van uw gemeente.

N.B. Belachelijk dat mensen met een gehandicaptenparkeerkaart geen ontheffing krijgen zoals in bijvoorbeeld Duitsland. Zie ook oonze correspondentie hierover, klik hier!

Antwerpen (België)

Slim naar Antwerpen – registreer uw aangepaste voertuig.

Duitsland

Wanneer je in het bezit bent van een gehandicaptenkaart en het voertuig op de naam van dezelfde gehandicapte staat, heb je in Duitsland  geen milieusticker nodig. Wel moet de gehandicaptenparkeerkaart zichtbaar zijn bevestigd.

Frankrijk

  • Bezitters van een Europese gehandicaptenparkeerkaart hebben zonder restrictie toegang tot de milieuzones, ongeacht welke sticker. Let op: het voertuig moet wel voorzien zijn van de juiste milieusticker en de parkeerkaart moet duidelijk zichtbaar zijn.

 

Share